
Söndagsmiddag med kikärtsbiffar och potatis med brunsås och brysselkål.
Har man lite mer tid, som till exempler på en söndagseftermiddag, rekommenderar jag stark att lägga den tiden på att laga en härlig söndagsmiddag.
Tillagning:
Potatis:
Skalas och kokas.
Brysselkål:
Kokas i saltat vatten tills den blivit mjuk.
Kikärtsbiffar:
Jag förvällde och kokade mina kikärtor själv men det går ju utmärkt med kikäror på burk med. Två burkar är lagom till en omgång.
Ta fram en mixer och lägg i några vitlöksklyftor och mixa sedan lite. Lägg i kikärtor och ett till två ägg och mixa tills detta blivit en slät smet. Ha sedan i lite vetemjöl och lite kryddor, t ex salt, peppar, spiskummin och timjan. Mixa sedan ihop detta. Hetta upp en stekpanna med smör, forma små biffar av kikärtssmeten med handen och lägg biffarna i det heta smöret. Stek varje biff några minuter på varje sida.
Brunsås:
En variant på brunsås som jag själv tyckte blev mycket lyckad. Smält någon matsked smör i en kastrull. Tag av från plattan och rör ner ca 2 matskedar vetemjöl. Sätt sedan tillbaka på plattan och tillsätt långsamt 3 1/2 dl svampbuljong. Låt detta koka i fyra till fem minuter och späd sedan med 1/2 dl grädde eller mjölk. Krydda med lite svartpeppar och vitpeppar och några droppar soja för en fin färg.
Allt detta läggs sedan upp på ett trevligt fat och serveras med en god och lämplig dryck. Brysselkålen blir extra god med en klick smör på.
MVH
Oscar.
Fan vad avundsjuk man blir!
SvaraRaderaLängtar tills vi gör våran köttfärslimpa!
Den längtar jag ju efter med!
SvaraRaderaMen den kommer ju inom snar framtid.